12 juni 2017

HSL-net in het buitengebied

In mei heeft er een overleg plaatsgevonden tussen HSLnet en de wethouders Cuijpers en Bosmans. Besproken is de voortgang en ontwikkelingen (en dan met name de verglazing van het buitengebied) rondom HSLnet.

Sinds de ondertekening van de overeenkomsten tussen de Coöperatie HSLnet, Simac, de stichting HSLnet en de gemeente is er voor de Coöperatie een hectische tijd begonnen.

De Coöperatie heeft een geheel nieuwe structuur opgezet in overleg met de Nationale Coöperatieve Raad. Gekozen is om de Coöperatie voort te laten bestaan.

De huidige aandachtspunten voor coöperatie HSLnet zijn een nieuwe begroting en de business-case buitengebied

Uit de concept business-case blijkt dat het aanleggen van glasvezel in het buitengebied niet kan tegen de zelfde voorwaarden als in de kernen.

Om een goed plan op te stellen waar wel en niet aangelegd kan worden is HSLnet voornemens een vraagbundeling op te zetten. Bij de vraagbundeling worden cluster (gebieden) uitgenodigd om de bereidheid te peilen en vast te leggen.

HSLnet vraagt aandacht voor een grote stelpost in de business-case, nl. die voor het werken in vervuilde gronden. Omdat de kans op (hoofdzakelijk sintel) verontreiniging in bermen groot is heeft HSLnet in de business-case een reservering van € 350.000 tot € 500.000 opgenomen voor vervuilde gronden. Een nader onderzoek zou HSLnet (en alle toekomstige gravers in het buitengebied) een meer reële inschatting van de kosten kunnen maken.

Wij zijn benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek en open dat et mogelijkheden biedt voor aanleg en aansluitingen in het buitengebied.

Actueel

Vandaag heeft Jan de Bruijn aan de gemeenteraad laten weten dat hij vanwege zijn g… lees verder
Vraag je je weleens af hoe de gemeenteraad beslissingen neemt? Denk je weleens dat… lees verder
Wat begon als een theoretische mogelijkheid om de amfibieën een veilige passage t… lees verder