11 oktober 2017

Nieuwsbrief ‘De Adviesraad Sociaal Domein bericht…’

Toegankelijkheid

In het kader van de week van de toegankelijkheid (eerste week oktober) hebben de wethouders Bosmans en Cuijpers stickers uitgereikt aan De Scheuter, Golden Tulip - Jagershorst en De Berkenschutse. Deze restaurants beantwoorden aan te stellen eisen zoals de toegang ervan en de aanwezigheid van toiletten voor mensen met beperkingen.

De restaurants zijn herkenbaar aan de groene sticker bij de ingang.

In het kader van de voorstellen van Prorail om de toegankelijkheid van het station te verbeteren heeft de Adviesraad enkele malen overleg gehad met wethouders en/of beleidsmedewerkers. Er liggen op dit moment nieuwe voorstellen die naar de mening van de Adviesraad een verbetering betekenen ten opzichte van de oorspronkelijke voorstellen.

Werkgroep Participatie

Inmiddels is de werkgroep Participatie van de Adviesraad van start gegaan. Zij heeft zich laten voorlichten over de activiteiten van Ergon, de werkmaatschappij van GRWRE (Gemeenschappelijke Regeling Werkplaatsen Regio Eindhoven). Met name rol en taak in het kader van de nieuwe Participatiewet is toegelicht waarbij Ergon als werkgever zal moeten functioneren. Op de agenda staan o.m. de herziening van de verordening "Beschut werken" (zorgboerderijen, etc.) en de werkwijze van case managers. Helaas heeft een van de medewerkers bij Werk en Inkomen in Valkenswaard (waarmee de werkgroep kontakten had) recentelijk elders een betrekking aanvaard wat het opstarten van de activiteiten bemoeilijkt.

Dementie

De werkgroep Wmo heeft een aantal activiteiten opgestart in het kader van de dementie problematiek. Zoals al eerder in deze nieuwsbrief is aangegeven wordt verwacht dat er in de gemeente Heeze-Leende in 2014 circa 700 dementerende inwoners zijn. De werkgroep heeft samen met beleidsmedewerkers van de gemeente het initiatief genomen tot het opzetten van een dementiewijzer en is plannen aan het uitwerken op welke wijze aan de problematiek van dagopvang kan worden gewerkt. Het is de bedoeling in de volgende nieuwsbrief van de Adviesraad hierop uitvoeriger in te gaan.

ZOEM project

Het ZOEM project (Zelfstandig Onbezorgd En Mobiel) beoogt een applicatie op de smartphone die ervoor zorgt dat de smartphone heel gemakkelijk in het gebruik wordt. Het geeft een valrisicoanalyse, een beweeg- en vitaliteitsprogramma en automatische valdetectie en een noodknop. Intussen hebben 21 inwoners in Leende en Sterksel een introductiecursus gevolgd en zijn er nog een tiental bezig met deze cursus. De gemeente heeft toegezegd het vervolgtraject (het gebruik van de applicatie en de kosten van de licentie) met een subsidie te willen ondersteunen.

Actueel

Vandaag heeft Jan de Bruijn aan de gemeenteraad laten weten dat hij vanwege zijn g… lees verder
Vraag je je weleens af hoe de gemeenteraad beslissingen neemt? Denk je weleens dat… lees verder
Wat begon als een theoretische mogelijkheid om de amfibieën een veilige passage t… lees verder