1 februari 2019

Burgerinitiatieven zijn in Heeze-Leende meer dan welkom

Heeft u een goed idee voor uw buurt of uw dorp, dat u graag werkelijkheid ziet worden? Dan staat de gemeente Heeze-Leende open om met u mee te denken, u te ondersteunen of te faciliteren. Hoe de gemeente dat precies gaat doen? Dat staat nog niet vast en gaat de gemeente graag samen met u ontdekken. Ze heeft er ook geld voor gereserveerd.

Burgerinitiatieven
De gemeente is trots op een hele actieve gemeenschap die zelf in staat is om veel dingen te regelen. Zo is er in Heeze-Leende al eens door burgers een sportvisie opgesteld, een visie opgesteld op het centrum van Heeze, een eigen coöperatief glasvezelnetwerk aangelegd, een zorgcoöperatie en een huiskamer voor Leende opgezet, door de buurt een speelplaats ingericht, een plan gemaakt voor een nieuwe weg om de vrachtwagens van en naar industrieterrein Poort43 in Sterksel niet allemaal door de dorpen te leiden, enzovoort. De gemeente wil die zelfredzame en actieve gemeenschap nog verder motiveren.

Wat gaat Heeze-Leende doen?
Ondersteunen wil zeker niet zeggen dat de gemeente het idee gaat overnemen en gaat uitvoeren. De gemeente wil vooral inwoners met vragen en initiatieven stimuleren om hier zelf mee aan de slag te gaan. Maar inwoners kunnen wel een beroep doen op de kennis, de faciliteiten, en eventueel de financiën van de gemeente. Heeze-Leende wil in 2022 een eigen burgerparticipatie-werkwijze ontwikkeld hebben en die wil ze de komen jaren samen met de burgers opstellen. Door samen te werken, te ontdekken waar de behoefte aan ondersteuning bij inwoners ligt en te leren van fouten. De ervaringen die Heeze-Leende de komende periode opdoet met burgerinitiatieven, gebruiken ze om die burgerparticipatie-werkwijze samen te stellen.

Oproep
Heeft u een goed idee voor uw buurt of uw dorp, dat u graag werkelijkheid ziet worden? En u kunt wat hulp van de gemeente gebruiken? Deel uw idee dan met de gemeente Heeze-Leende! De gemeente stelt dan een raadslid en een ambtenaar aan dat uw project begeleidt. Dit duo gaat samen met u onderzoeken waar die behoefte aan hulp precies zit en hoe de gemeente dat het beste vorm kan geven. Heeft u een goed idee voor uw buurt of dorp? Meld dit dan aan bij de gemeente via r.lavrijsen@heeze-leende.nl.

Actueel

Vandaag heeft Jan de Bruijn aan de gemeenteraad laten weten dat hij vanwege zijn g… lees verder
Vraag je je weleens af hoe de gemeenteraad beslissingen neemt? Denk je weleens dat… lees verder
Wat begon als een theoretische mogelijkheid om de amfibieën een veilige passage t… lees verder