15 mei 2019

Overlast eikenprocessierups


Elk jaar veroorzaakt de eikenprocessierups veel overlast. Tussen begin mei en eind juni krijgen de eikenprocessierupsen microscopisch kleine brandharen. De brandharen kunnen tot en met september vervelende gezondheidsklachten geven. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Op een groot aantal eikenbomen kan je deze behaarde rupsen aantreffen. De rupsen gaan 's nachts in een groep - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen.

Beheersing
De gemeente Heeze-Leende is druk bezig met de beheersing van de eikenprocessierups door het wegbranden en opzuigen van nesten en de zogenaamde “processie”. Dit is verder niet schadelijk voor mens en dier. De uitvoering hiervan wordt gedaan door de medewerkers van de eigen buitendienst, ondersteund door een aannemer. De beheersing van de processierups duurt al een aantal weken en zal doorgaan tot de overlast is opgelost.

Beheersing op eigen terrein
De beheersingsmaatregelen worden alleen uitgevoerd bij gemeentelijke bomen. Eigenaren van eikenbomen zijn zelf verantwoordelijk voor het beheersen van de eikenprocessierups. Zij kunnen hun bomen op eigen perceel laten beheersen. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied waar mogelijk eikenprocessierupsen zitten, voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Bent u in aanraking gekomen met de brandharen van de rups? Verwijder dan alle brandharen door de huid direct na de blootstelling met plakband te strippen. Ga niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60° C). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kan een zalf op basis van menthol, aloë vera of calendula verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Meer weten?
De GGD heeft Oakie in het leven geroepen. Op zijn website www.oakie.info vind u meer informatie over de rups in het algemeen. Er staan folders, en infobladen die u kunt gebruiken om meer te weten te komen over de rupsen. Heeft u eikenprocessierupsen gezien op een openbare locatie waar dit overlast kan veroorzaken? Dan kunt u dit doorgeven aan de gemeente via tel. 040 2241400 of online via de website onder categorie Dieren / Ongedierte. De gemeente onderneemt dan zo snel mogelijk actie.

Actueel

Vandaag heeft Jan de Bruijn aan de gemeenteraad laten weten dat hij vanwege zijn g… lees verder
Vraag je je weleens af hoe de gemeenteraad beslissingen neemt? Denk je weleens dat… lees verder
Wat begon als een theoretische mogelijkheid om de amfibieën een veilige passage t… lees verder