21 augustus 2019

Start bouw ambulancepost in Leende


Aan de Biesven in Leende is Bouwbedrijf van Gerven voor de zomervakantie begonnen met de grondwerkzaamheden voor een nieuwe ambulancepost. De komende weken worden de voorbereidingen getroffen voor het monteren van de wanden van het gebouw.

Locatie
De GGD Brabant Zuidoost werkt met een nieuw spreidingsplan voor ambulanceposten, waarmee een betere spreiding van de beschikbare ambulances komt voor Zuidoost-Brabant. De ambulanceposten in Valkenswaard en Maarheeze worden volgens dat plan opgeheven en er wordt er een nieuwe ambulancepost gebouwd in Leende. De gemeente stelt de locatie naast de brandweerkazerne hiervoor ter beschikking. Naast de brandweerkazerne realiseert de gemeente een gebouw voor vijf ambulances, dat de komende 40 jaar verhuurd wordt aan GGD Brabant Zuidoost.

Zodra de ambulancepost gereed is, wordt ook het buitenterrein ingericht. Zo ontstaat er één terrein voor de brandweer en de ambulancedienst. Beide diensten kunnen gebruik maken van de nieuwe uitrit die uitkomt op de Nachtegaallaan.

Duurzaam gebouw
Het gebouw, een ontwerp van Verheijen en Smeets architecten i.s.m. Beerkens Bouwadvies, wordt duurzaam en energieneutraal uitgevoerd. De toepassing van houtskeletbouw en gevels die met houtvezels zijn geïsoleerd en deels met speciale gevelplaten worden afgewerkt geven het gebouw een duurzaam karakter.

Burgemeester Paul Verhoeven: “Omdat de gemeente maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan, is er gekozen voor een duurzaam en energiezuinig gebouw. Het is vervaardigd van duurzaam verantwoorde materialen. Hiermee draagt de gemeente een steentje bij aan de energietransitie. Er komt geen gasaansluiting. Op het dak leggen we zonnepanelen zodat het gebouw energieneutraal gebruikt kan worden.”

Hiermee dragen de gemeente en GGD Brabant Zuidoost niet alleen een steentje bij aan het milieu maar wordt er ook een gezonde werkomgeving voor de ambulance medewerkers gerealiseerd. Het binnenklimaat is veel prettiger door gebruik te maken van houtvezels omdat het én goed isoleert én vochtregulerend werkt. In de zomer is het daardoor binnen koeler en in de winter warmer.

Begin 2020 wordt het gebouw opgeleverd en wordt het buitenterrein aangelegd.

Actueel

Vandaag heeft Jan de Bruijn aan de gemeenteraad laten weten dat hij vanwege zijn g… lees verder
Vraag je je weleens af hoe de gemeenteraad beslissingen neemt? Denk je weleens dat… lees verder
Wat begon als een theoretische mogelijkheid om de amfibieën een veilige passage t… lees verder