2 november 2023

Omgevingsplan Breedvennen

Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels met betrekking tot hoe we met onze omgeving omgaan, zoals bouwen, natuur, milieu en water. Deze regels zijn onderdeel van de zogenaamde Omgevingswet.

Het hoofddoel van deze wet is om ervoor te zorgen dat we onze leefomgeving zowel beschermen als benutten, dus zorgen voor een goede balans tussen die twee.

Omgevingsplan

In Heeze-Leende heeft de gemeenteraad al een visie voor de toekomst van onze omgeving opgesteld, genaamd 'Omgevingsvisie Heeze-Leende 2040'. Hierin staan de doelen en ambities voor hoe de omgeving eruit moet zien. Deze visie is het startpunt voor de toekomstige Omgevingsplannen. In het Omgevingsplan worden de doelen uit de Omgevingsvisie namelijk concreet gemaakt. Het maken van het Omgevingsplan is een erg grote en complexe opgave. Gemeenten krijgen tot 2032 de tijd van de overheid om dit te doen.

Omgevingsplan Breedvennen en Sterksel

Vanwege de complexiteit heeft Heeze-Leende besloten om niet meteen voor de hele gemeente zo'n Omgevingsplan te maken, maar te werken met deelgebieden.

De gemeente start met een Omgevingsplan voor een deelgebied van de Breedvennen in Leende. Dit deelgebied is nog niet precies bepaald, maar het gaat ongeveer over het gebied dat binnen de rode lijnen op onderstaande luchtfoto.


Als Omgevingsplan Breedvennen gereed is, gaat de gemeente aan de slag met het Omgevingsplan voor Sterksel.

Betaalbare woningen voor starters en senioren

In dit deelgebied willen we 30 tot 40 betaalbare woningen voor voornamelijk starters en senioren bouwen. Omdat het om een klein gebied gaat en alleen om woningen, zal het Omgevingsplan relatief snel klaar zijn. Zo kunnen er sneller huizen gebouwd worden voor onze inwoners. Wanneer dat precies zal zijn, kunnen we op dit moment nog niet aangeven.

Omwonendenbijeenkomst Omgevingsplan Breedvennen

Om de omwonenden van het Omgevingsplangebied te informeren over de procedure, aanpak en planning van Omgevingsplan Breedvennen, organiseert de gemeente op 27 november 2023 een omwonendenbijeenkomst. De omwonenden hebben de uitnodiging voor deze bijeenkomst eerder deze week ontvangen. Heeft u deze uitnodiging gemist en wilt u graag aanwezig zijn, dan kunt u zich aanmelden via r.lavrijsen@heeze-leende.nl.

Actueel

Vandaag heeft Jan de Bruijn aan de gemeenteraad laten weten dat hij vanwege zijn g… lees verder
Vraag je je weleens af hoe de gemeenteraad beslissingen neemt? Denk je weleens dat… lees verder
Wat begon als een theoretische mogelijkheid om de amfibieën een veilige passage t… lees verder